Blog

Spa & Wellness

Je cvičení ve vodě dobrý způsob, jak si udržet kondici v těhotenství?

Krátká odpověď zní ano, cvičení ve vodě je fantastický způsob, jak si udržet kondici a zdraví během těhotenství, protože vám umožňuje užívat si aktivitu a zároveň vám dodává energii, zlepšuje náladu.

Měla bych v těhotenství cvičit?

Lehké cvičení v těhotenství je nejen v pořádku, ale dokonce se doporučuje. Ale pouze v případě, že je prováděno správným způsobem.

Správné druhy cvičení v těhotenství přinášejí řadu zdravotních výhod, mj:

  • Prevenci běžných zdravotních potíží spojených s těhotenstvím, jako je těhotenská cukrovka.
  • Kontrola vaší hmotnosti.
  • Zvýšení energie a zlepšení nálady.
  • Cviky, které vám pomůžou donosit dítě.
  • Snížení bolestí zad díky zlepšení držení těla.
  • Zlepšení krevního oběhu (což může snížit pravděpodobnost vzniku křečových žil).
  • Podpora lepšího spánku.

Celkově bylo prokázáno, že cvičení vám pomůže vyrovnat se s fyzickými i psychickými změnami, kterými budete během těhotenství procházet. Zvýšení zdraví, kondice a síly, které cvičení přináší, může být také velkou pomocí během porodu i rekonvalescence po porodu.

Přínosy cvičení jsou jasné. Další otázkou není, proč byste měla v těhotenství cvičit, ale jak.

Jaké cvičení je v těhotenství nejlepší?

Cvičení je sice v těhotenství vhodné, ale některé jeho formy se nedoporučují.

Je třeba se vyhýbat jakýmkoli nárazovým nebo vysoce zatěžujícím aktivitám. Není to ani tak kvůli bezpečnosti vašeho dítěte, jako spíše kvůli vám, protože vaše tělo může být v těhotenství náchylnější k poranění kloubů a svalů jednoduše proto, že se už tak vyrovnává s novou a nezvyklou situací. 

Během těhotenství byste se měla soustředit na mírné až středně intenzivní cvičení. A jedna taková forma fitness je pravděpodobně lepší než ostatní: cvičení ve vodě.

Pokud se při cvičení přesunete do vody, můžete si užívat kardio cvičení a přitom, díky vztlaku vody, který působí proti gravitaci, nebudete vaše tělo vystavovat otřesům jako při cvičení na suchu. 

Jak cvičit ve vodě v pohodlí domova

Bazén Endless Pool je ideálním zařízením pro udržení kondice během těhotenství i po něm. Měří jen několik metrů, takže se vejde na malé dvorky a dokonce i na terasy, ale díky tomu, že má v sobě velmi výkonný protiproud, nabízí Endless Pool zážitek, který se podobá spíše plavání v otevřeném oceánu než plavání na zahradě.

Nekonečné bazény nabízejí řadu cvičení, která jsou ideální pro nastávající maminky, včetně:

  • Plavání: Známý zážitek z plavání na místě, který poskytuje Endless Pool, lze přizpůsobit vašim potřebám, a to jak rychlostí proudu, tak teplotou vody. Přidejte podvodní zrcadlo a ukazatel tempa, abyste ještě více vylepšili svůj trénink!
  • Podvodní běžecký pás: Patříte k těm, kdo si rádi zaběhají? Podvodní běžecký pás nabízí stejné cvičení bez otřesů kloubů.
  • Veslování: Všichni, kdo mají rádi veslování: Veslování je trénink celého těla, který si můžete dopřát v teplé vodě a ve stálém proudu Endless Pool.
  • Odporové pásky: Odporové pásky Endless Pools jsou určeny pro cvičení ve vodě, které se zaměřuje na konkrétní oblasti těla. Možnosti cvičení jsou stejně nekonečné jako bazén!
  • Vodní rotoped: V bazénu můžete jezdit na vodním kole: Jste vášnivá cyklistka, ale jízda v těhotenství vám připadá nepohodlná nebo představuje zbytečné riziko? Aquabike přenáší jízdu na kole do teplé vody vašeho nekonečného bazénu, čímž snižuje nárazy a dopady a zároveň nabízí podobnou úroveň kardio cvičení.

Je třeba upozornit, že koupání v příliš teplé vodě může být pro nenarozené dítě nebezpečné. Nikdy se v těhotenství nekoupejte ani necvičte ve vodě, jejíž teplota přesahuje tělesnou teplotu (36C), a čím nižší je toto číslo, tím méně riziková je tato činnost.