Blog

Endless Pools

Brian Kozera: Od přeživšího k bojovníkovi

Seznamte se s Kozerovými. Brian je policista, triatlonista, otec tří dětí a člověk, který porazil rakovinu. Život byl pro něj a jeho ženu Kristin, která pracuje na částečný úvazek, skvělý. V roce 2014 však obdrželi dvojici hrozivých diagnóz pro Briana a jejich novorozenou dceru. „Nechtěl jsem přežít,“ říká Brian v tomto novém inspirativním videu. „Chci, aby se mi v tomto životě dařilo, a totéž chci i pro svou rodinu.“

ROK PLNÝ OBTÍŽÍ

Brzy po narození jejich třetího dítěte, Avery, začala mít záchvaty. O několik měsíců později jí byla diagnostikována vzácná genetická porucha zvaná Porucha nedostatku CDKL5. Brian vzpomíná, jak jim pediatr řekl: „Pravděpodobně nikdy nebude chodit, mluvit, sedět ani komunikovat. Bude muset napsat svůj vlastní příběh, ale bude vážně postižená“.

Mezitím Brianova úspěšná operace kýly přinesla překvapivé zjištění: Měl nádor, který byl diagnostikován jako Hodgkinův lymfom s nedostatkem lymfocytů. „Máte rakovinu všude,“ slyšel. „Začal jsem každý druhý týden podstupovat ambulantní chemoterapii.“

Následovala třetí rána: Brianův otec náhle zemřel. Jako děkan Lékařské fakulty Temple „byl pro nás v té době oporou a provázel nás ne jedním, ale dvěma vzácnými zdravotními problémy.

„Byl to opravdu těžký rok,“ shrnuje Brian.

Lékaři Brianovi Kozerovi doporučili, aby během rekonvalescence po rakovině zůstal co nejaktivnější. On na to zareagoval tím, že se zúčastnil mistrovství světa IRONMAN! Závodit bude za Team in Training, což je nezisková organizace Leukemia & Lymphoma Society, která se zabývá získáváním finančních prostředků.

PŘIZPŮSOBOVÁNÍ A PROSPERITA

Brian věří, že v tomto životě máme dvě možnosti: „Zabývat se životem, nebo se zabývat umíráním.“

Dal najevo tuto charakteristiku, když jejich zdravotní krize začala. „Prošel jsem transplantací kostní dřeně a jediné, co mi řekli, bylo, abych zůstal aktivní.“ Zamyslel jsem se: „Dobře, necítím se dobře, ale když budu cvičit, možná mi to pomůže vyhrát. A já musím vyhrát. Mám tři dcery a ženu, které mě potřebují. Musím vyhrát.“

Když pokračoval v triatlonovém tréninku, „Stanovil jsem si cíl, a to kvalifikovat se na mistrovství světa IRONMAN®.“ Naštěstí byl vybrán do skupiny Team in Training, která využívá vytrvalostní atletiku k získávání finančních prostředků pro Leukemia & Lymphoma Society. Team in Training ho vyšle na mistrovství do Kailua-Kony na Havaji!

Během léčby Brian vzpomíná: „Nemohl jsem běhat. Někdy jsem sotva chodil nebo dokonce stál. Ale nechtěl jsem přežít – chtěl jsem v tomto životě prosperovat a totéž chci i pro svou rodinu.“ Mezi významnými adaptacemi a životními změnami, ke kterým Brianovo odhodlání vedlo, zmiňuje: „Proto jsme si pořídili tenhle bazén.“

Bazén je model Endless Pools® Performance a aby se tato pětičlenná rodina mohla věnovat i hrám a Avery její vodní terapii, upravili jsme Original Series na 8×15 stop s hloubkou 54 palců. Brian také přidal podvodní plavecká zrcadla, která mu pomáhají sledovat a zlepšovat techniku plavání.

„Museli jsme se prostě přizpůsobit,“ říká. S Kristinou berou všechny tři děti na rodinné aktivity… a jsou velmi aktivní rodina! „Ať už s Avery trávíme co nejvíce času, jak jí zařídíme co nejlepší život?“.

Brian a Kristin byli vždy aktivní, i když měli první dvě dcery. Poté, co byla Avery diagnostikována vzácná genetická porucha, se rozhodli přizpůsobit své aktivity tak, aby se jí věnovali na každém kroku.