Blog

Spa & Wellness

Terapie teplou a studenou vodou pro každodenní trénink

Bývaly doby, kdy se fitness omezovalo na skupiny s velmi specifickými cíli – zhubnout, nabrat svaly nebo dosáhnout výkonu profesionálního sportovce. Dnes si však výhod fitness užívá více lidí než kdykoli předtím, protože fitness je dnes považováno za klíčové pro celkové zdraví a pohodu.

Čím dokonalejší je kondiční cvičení, tím větší jsou jeho zdravotní přínosy. Kombinací kardio cvičení, silového tréninku s dalšími formami fitness můžete dosáhnout nejlepšího celkového výsledku.

Vířivé bazény mohou pomoci při rehabilitaci zranění, rekonvalescenci po cvičení a zánětech měkkých tkání, a udržet tak sportovce v souladu s jejich celkovým wellness programem.

Jaké jsou výhody koupání v horké a studené vodě?

Již dlouho je známo, že teplá voda uklidňuje a uvolňuje a studená voda povzbuzuje a léčí. Ale střídavé ponořování do horké a studené vody, jinak známé jako kontrastní koupelová terapie, by mohlo přinést řadu vlastních výhod.

Bylo prokázáno, že terapie kontrastní koupelí vyvolává určité fyziologické reakce, jako je stahování a následné rozšiřování cév a tvorba endorfinů, a přináší tak řadu výhod, například snižuje únavu, tvorbu kyseliny mléčné a otoky, což z ní činí oblíbenou terapii pro amatérské i profesionální sportovce.

A s pomocí vířivého bazénu Hot Spring vybaveného systémem CoolZone si můžete výhody terapie kontrastní koupelí užívat přímo u vás doma.

Terapie horkou vodou zklidňuje svaly

Ponořit se do teplé vody vířivého bazénu a nechat se přitom jemně masírovat silnými tryskami je ze své podstaty relaxační a omlazující zážitek. A existuje spousta vědeckých důkazů, proč tomu tak je.

Jak popisujeme v tomto článku, ponoření do teplé vody vířivého bazénu vyvolává řadu fyziologických reakcí. Rozšiřují se cévy, zvyšuje se srdeční činnost a tepny jsou méně ztuhlé, což napomáhá tomu, aby tělem proudilo více krve bohaté na živiny a kyslík, což zlepšuje výkonnost i regeneraci měkkých tkání.

Lázeňská terapie studenou vodou na podporu výkonnosti a regenerace svalů

Výsledky vědeckého zkoumání, zda studená voda pomáhá sportovnímu výkonu a regeneraci svalů, se různí. Zatímco některé výzkumy dospěly k závěru, že neexistuje dostatek údajů o lidech, které by podpořily tvrzení, že ponoření do studené vody pomáhá při regeneraci svalů na buněčné úrovni, jiné výzkumy naznačují, že terapie studenou vodou snižuje opožděný nástup svalové bolesti při jejich namožení.

Snížené vnímání bolesti po tréninku vám může pomoci udržet nebo dokonce zlepšit výkonnost.. Před zahájením nového tréninkového programu je však vždy moudré poradit se s lékařem.

Využijte terapii teplou i studenou vodou

Systém chlazení vířivích bazénů CoolZone™ společnosti Hot Spring nabízí regulaci teploty vody, která doplní každý styl a úroveň tréninku. Systém umožňuje ochladit vodu až na 15 °C a ohřát ji zpět až na 40 °C během několika hodin. Střídáním ponoření do teplé a studené vody – výše zmíněná kontrastní terapie koupelí – můžete získat přístup k řadě zdokumentovaných výhod.

Naše technologie CoolZone navíc dokáže maximalizovat využití bazénu, takže voda bude stejně příjemná v letním horku jako v zimě!